pühapäev, 29. jaanuar 2012

Külm pühapäev

Hommikul veidi pärast kaheksat näitas meie kraad -23 pügalat. Oli ilus vaikne hommik. Paar rasvatihast nokitses söögipallide juures, muid linde polnud näha. Vist olid kõik endale soojema paiga otsinud. Alles mitu tundi pärast sihvkade väljapanemist hakkasid varblased ja rohevindid kogunema. Tulid ka leevikesed. Aga kokku oli neid täna palju vähem kui mõnel varasemal päeval, kui õunapuu all askeldas mõnikord oma kolmkümmend lindu korraga.

Päeval tõusis temperatuur küll -15 kraadini, aga puhus kerge tuuleõhk, mis varsti nina hellaks tegi. Olin fotokaameraga väljas vaid napid 40 minutit, aga juba hakkas külm. Kuid mul polnud eriti sooje rõivaid seljas ja kõndisin ka aeglaselt, peatusin sageli ja uurisin jälgi. Külm on loomad liikuma pannud. Jälgi oli ööga veel juurde tulnud. Aadami poole jääv talirapsi põld meelitab hulgaliselt jäneseid ja kitsi kokku, lumme on suured augud kraabitud, et toidule ligi pääseks. Jänesejälgi oli terve teeäär täis, nagu oleks nad siin mõnusasti patseerinud. Ja mitmel pool tuli kaks rida sama sorti jälgi lähestikku üle välja, otsekui oleksid loomad kõrvuti kõndinud ja omavahel juttu ajanud. Metssea jäljed tundusid enamasti vanemad, neid oli ka vähe. Kummalisel kombel polnud ka rebasejälgi teab mis palju.

Lumel on päikesepaistel mitmeid värvivarjundeid, kohati kumavad läbi nende sügavamate vagude jooned. Kohati on lumekiht päris õhuke, sellest paistavad välja mullakamakate tipud, mille taha on tuul kuhjanud väikesed lumevaalukesed. Alati on huvitav vaadata lume taustal mitmesuguseid kõrrekesi.

Kodus on mitu päeva usinalt suurt ahju köetud, lisaks katel ja suure toa kamin. Soojuspump töötas eile õhtul kuni ajani, mil kraad väljas näitas -18. Siis lülitasin selle välja. Hommikul oli mõnes toas ainult 16 kraadi sooja, aga veidi tuld katla alla ja kaminasse ning varsti oli jälle mõnus olla.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar