laupäev, 14. november 2009

Kalevipoja künnivagu

Täna käisin vaatamas Kalevipoja künnivagu Uniküla lähedal. Olen alati kaarti vaadates mõelnud, et peaks ükskord seal ära käima, ikkagi vaid neli kilomeetrit kodust. Ja täna võtsingi selle käigu ette. Oli üsna vaikne ja udutav ilm, sooja vast kraadi jagu, aga hiljuti sadanud õhuke lumekiht polnud veel päris ära sulada jõudnud. Endise Uniküla poe lähedal läheb tee üle Mõra oja, mis siinkandis on ka Võnnu ja Kambja kihelkondade piiriks. Oja ise on kaunis, aga kahjuks on keegi sellesse vana autokere uputanud.



Künnivagu ise paikneb Kriimani ja Uniküla piiril ja näeb teelt vaadates välja üsna rägune. Vagu on kilomeeter pikk ja väidetavasti kuni 40 meetrit sügav, kaitse all on selle lõunapoolne ots.


Tartut gaasiga varustava toru trass lõikab vao pooleks. Kasutasin seda alla laskumiseks. Vao põhi on üsna vesine ja risti-rästi langenud puid täis. Kalevipojal olnudki plaan siia jõgi künda.




Ronisin rägu vahel ringi ja üritasin vagu pildistada, aga sellest paigast, kus ma asusin, ei paistnud see kuigi imposantne. Nõlvadki olid vaid kuue-seitsme meetri kõrgused. Tihedalt igas suunas kukkunud puud ja vesi ei võimaldanud paremat positsiooni valida. Tuli leppida detailidega.



Kriimani (ja ühtlasi Hammaste) poolt vaadates näeb vao lõunaots välja üsna tagasihoidlik, sest paistavad vaid selle serval kasvavad puud.


Aadami poolt vaadates on pilt umbes sama. Olen künkal asuvat talu ja teisel pool teed olevaid puid korduvalt pildistanud kahtlustamata, et seal ongi Kalevipoja künnivagu.


Koduteel tegin veel mõned pildid. Udu tundus üha tihenevat.


Kolme tee rist Aadami bussipeatuse lähedal. Kolme teega on muidugi tegemist liikluseeskirja kohaselt, muidu võib seda ka nelja tee ristiks pidada. Ma olengi sinna mõnel kuuvalgel ööl sattunud.


1 kommentaar:

  1. see künnivagu on vast ikka osati Aadami ja Uniküla vahelisel piiril? ja edasi Kitseküla ja Uniküla/Kriimani vahelisel piiril? või olen ma millestki valesti aru saanud?

    VastaKustuta