pühapäev, 13. märts 2011

Kevade tulemisest

Kell hakkab üksteist saama ja päike pilvedest läbi murdma. Kraad näitab +5,2, ehk tõuseb veelgi. Aga lume poolest valitseb meil veel sügav talv. Vaatasin vanadest märkmetest, milline oli ilm samal ajal 12-7 aastat tagasi.

1999
12. märts, 1999, reede. Istun täna kodus, laiskusest ja halbadest teeoludest tingituna. Suured sulad said mööda, nädala algul sadas jälle lund ja tuiskas, vahepeal oli üsna külm (kuni -12), nüüd on päevad üpris soojad, aga siiski alla nulli, öösel langeb kraad kuni kümne miinuspügalani. Külmast hoolimata koguneb madalamatesse kohtadesse teel vett, mis pealt üha jäätub, aga rattad vajuvad sageli läbi. Kohati on jääd ja vett nii palju, et on hirm, et auto jääb läbi vajudes põhja peale kinni. Üks selline koht oli isegi Kurepalu teel Haaslava bussipeatuse juures, kus Tuigo teelt ja põllult muudkui vett alla voolas ja maanteel jäätus, nii et tekkisid sügavad jäised rööpad ja augud, mille põhjas vesi. See sodi lükati küll minema, aga kruusateel on üks hullem koht Igevere kandis.
14. märts, pühapäev. On ilus märtsipäev, öösel langes kraad - 15 pügalani, päeval soojendab päike märgatavalt, varjus aga püsis õhusoojus alla nulli (-1). Maja lõunapoolse seina peal oli näha juba kärbseid päikese käes peesitamas. Lumel on kõva koorik peal, saaks vist igas suunas suusatada. Täna külvasime kobartomati ja kollase paprika kasvukastidesse, kaks-kolm seemet igasse topsi.


28. märts, pühapäev. Nädala sees sadas mõnel päeval veel lörtsi ja vihma, alles reedel (26.) läks soojemaks. Ja reedene öö oli vist mitme kuu tagant esimene soe öö, nii et hommikul näitas kraad ligi viis pügalat sooja. Laupäeval oli juba üsna mõnus kevadilm, meil sooja kuni 9 kraadi. Nägin esimest korda kuldnokki, kuid Mare ütles, et oli neid päev või paar varemgi kuulnud. Kuldnokad paistsid kase otsas oleva pesakasti vastu huvi tundvat, nende vastu aga tundsid omakorda huvi kassid.

2000
19. märts 2000, pühapäev. Homme algab kevad, aga õues on paks lumi. Nii heitlik on Eestimaa ilm. Kui madisepäev oli külm ja karge (hommikul nii – 13) ja veebruari viimased päevad üllatasid soojarekorditega (näiteks oli meie kandis ligi kaheksa kraadi sooja, siis märtsi esimene pool kujunes talviseks. Kogu märtsi esimese nädala puhus tormituul, mis meid ööl vastu 4. elektrita jättis. Seekord kestis katkestus 12 tundi. Märtsi teine nädal oli rahulikum, ent külmem. Talv kulmineerus aga möödunud nädala lumesadudega. Nimelt sadas kolmapäeva õhtust reedeni (15. - 17. märts) Eestis maha tänavuse talve suurim lumekogus, Tartu kandis ligi paarkümmend sentimeetrit. Kuigi lumi oli märg, oli ta väga peenike ja tuiskas hästi. Neljapäeva hommikuks oli Kamsu paraadukse ees põlvini hang, teine samasugune kerkis sauna juures, kolmas garaaži lähedal. Kulus hulk aega enne, kui teed sisse ajada jõudsin. Kell pool kümme tuli viimaks ka sahk ja lükkas maantee lahti, nii et saime linna sõita. Ent lund sadas muudkui edasi, kogu aeg ühtlaste peenikest lumepihu. Kuna maa oli sula, läks tee muudkui pehmemaks. Raske lumi kleepus okstele ja painutas ning murdis puid elektriliinidele nii, et ööl vastu reedet jäime taas elektrita. Õnneks oli vool õhtuks tagasi. Laupäeval, 18. märtsil oli meil ilus päikesepaisteline ilm, mille sisustasin peamiselt lume koristamisega. Kõigepealt kühveldasin kogu saunaesise hange tiiki, seejärel vedasin samasse ka maja ette kerkinud hanged. Tegin seda lootuses, et kui lumi kiiresti sulama hakkab, on õues ehk vähem vett.


Tänane (19. märtsi) hommik on udune. Näib, nagu oleks kogu maailm Kamsu ümbert ära võetud. Öösel oli neli kraadi külma, nüüd läheb soojemaks. Usun, et päike murrab ennast viimaks udust läbi. Õhu niiskus on vist üsna suur, sest kõik puud on kaetud pikkade nõelakujuliste härmatisekristallidega. Tuulevaikus. Kella üheteistkümne paiku hakkas ümbritsev mets udust läbi kumama. Hästi valge on väljas. Ja homme algab kevad.

2001
11. märts 2001, pühapäev. Reedel läks ilm päris sulale, kraad jäi ööselgi plussi poolele, eile oli 2,4 ja täna ligi viis kraadi sooja. Ilm on udusevõitu, kuid vihma ei saja. Lumi sulab kiiresti. Isegi liiga kiiresti, sest jäätunud maa ei võta veel vett vastu. Nii oligi garaažis suur loik ning kalli puubriketi alumised pakid märjad ning laiali vajunud. Vedasin täna kogu virna sahvri juurde katuse alla. Seejärel ajasin laiali kõige kõrgemad hanged ning kaevasin mõned roosid ja maranad lume alt välja. Maja eest vedasin mõned kärutäied lund tiiki, kuid seal on praegu ikka üsna vesine. Ent kui sellised ilmad püsivad, on paari päeva pärast maa ka sulanud ning vesi kadunud. Praegu on suur kitsekari, oma 11 või 12 pead, Tatra talu suunas põllul. Kaugelt tunduvad nagu porod, ainult karjuseid pole kusagil näha. Leevikesi tundub juba vähem olevat, aga rohevinte tuleb muudkui juurde. Neljapäeva hommikul linna sõites märkasime pihlakates suurt pruunikat rästalist. Ju hakkab kevad jõudma. Ilmaprognoos lubab homseks +5, ülehomseks kuni +6, seejärel pügal-paar vähem sooja.
13. märts, teisipäev. Olen jälle haige ja kodus. Öösel oli palavik, praegu on ka. Väljas on üsna kevadine, sooja oma viis kraadi (eile näitas füüsikahoone ilmajaam Tartus 7,4), lumest järel vaid mälestus. Kogu mullune rapsipõld on täis metskitsede salku. Huvitav, mida nad sealt leiavad? Ootan aega, mil kuulen esimest lõolaulu. Juba võiks, aga veel ei kosta.
19. märts, esmaspäev. Homme on pööripäev, aga praegu sajab väljas lund. Suured lumehelbed on nii kohevad ja kerged, et näivad pigem ülespoole tõusvat kui maha langevat. Kummalised ilmad. Reedel hakkas temperatuur langema ning jõudis laupäeva öösel miinuskraadideni, kus on sestsaadik püsinud. Laupäeval pöördus tuul loodesse ja pühkis taeva selgeks. Pühapäeval oli küll päikesepaisteline ilm, aga õhk soojenes vaid –3,5 kraadini. Maapinnal, tõsi küll, sulas lumi, räästad tilkusid ja päikese käes lendasid kärbsed. Täna öösel oli oma kümme pügalat külma, hommik tuli selge ja üsna vaikne. Aga juba kella kümneks oli taevas lauspilves. Ilmajaam lubab terveks nädalaks talveilma, sekka ka lund ja tuisku, külma päeval kaks kuni neli, öösel aga kuni –20 kraadi.
Nagu igal aastal, tundub tänavugi iga lumesadu, iga talvekülm päev või öö suure ülekohtuna. Tahaks kevadet ja sooja, et saaks päikese käes istuda ja vaadata, kuidas kõik ümberringi elule ärkab.
22. märts, neljapäev. Hommikul oli ilus selge taevas, kraad näitas kella seitsme paiku –8, aga tunni jagu hiljem, kui õue astusin, juba poole vähem. Ida poolt nagu kostis mitmest kohast lühikesi lõolõõritusi. Ent juba keskpäevaks olid pilved kohal ja praegu, kell kaks, sajab juba lund. Teisipäev ja kolmapäev olid päris selged, aga külm tuul ei lasknud ilmal soojeneda. Eile tõusis kraad siiski päeva teisel poolel üle nulli, täna ennelõunal näitas meteo.physic.ut.ee korraks isegi +4. Tõsisemat lumesadu ei paista siiski tulevat.
23. märts, reede. Eile sadas siiski päris korraliku lumekihi maha, ka tänane hommik oli pilvine. Ent praegu, kell 9.30, paistab aknast vaid sinine taevas! Edasi peaks tulema ridamisi päikesepaistelisi, aga kargevõitu päevi ja külmi öid.
27. märts, teisipäev. Ilmajaam väidab, et täna kaks aastat tagasi oli Tartus 14,3 kraadi sooja. Praegu on ümmargune null ja sajab lund. Et see talv ka juba taanduda ei taha. Eile aga oli kena hommik, kui kella 10 paiku elektri tõttu kodus käisin, paistis mõnus päike ja lõokesed laulsid jäisest põhjatuulest hoolimata.
29. märts, neljapäev. Eile oli esimene kevade moodi päev, Tartus tõusis kraad päeval 5,9 soojapügalani. Kuigi öö oli selge, ei langenud temperatuur palju alla –5 kraadi. Tänagi tõotab tulla ilus päev. Igatahes paistab praegu, kella kümne paiku, väljas päike ja temperatuur muudkui tõuseb.

2002
16. märts 2002, laupäev. Eilsest alates on olnud ilus päikesepaisteline ilm, mille põhjakaartest puhuv tuul siiski külmaks teeb. Nii ei tõusnud kraad eile üle +2, täna oli siiski 5 – 6 kraadi sooja. Eile jõudis meie õuele esimene kuldnokapaar, hommikul kostnuks nagu põllult ka lõolaulu. Lisaks väitis Mare linna sõites, et nägi luhal luikesid. Kevad hakkab tulema! Täna hommikul äratas mind aknatagune kuldnokavile. Oli esimene tõeline kevadtööde päev – lõikasime õunapuid, rehitsesime muru ja teeveeri, silusime sissesõiduteed. Hämmastusega avastasin, et pihlenelatel on juba lehepungad lahti. Kuhu nad küll kiirustavad, külm näpistab ju lehed ära. Ja öösiti on praegu selgete ilmadega kuni 9 kraadi külma.
23. märts, laupäev. Väljas sajab vastikut vihma, sooja on kaks kraadi. Öösel sadas ka lund, nii et hommikuks oli maa valge. Aga nädala algus oli kevadine. 19. märtsil tõusis kraad Tartus 13,5, Tallinnas koguni 15,8 pügalani. Viimane on absoluutne päeva rekord. Soe ilm meelitas märtsikellukesed õitsema. Kuldnokki oli nädala esimesel poolel papli ladvas korraga kolm paari, kohal olid ka esimesed kiivitajad. Aga nüüd on kõik jälle nukker ja hallikaspruun.

2003
11. märts 2003, teisipäev. Pühapäeva keskpäeval oli sooja 4,6 kraadi. Käisin jalutamas, käies hakkas palavgi. Erilisi kevade märke polnud veel näha, pajutibudki alles koorumata. Kella kahe paiku hakkas pilve kiskuma, õhtupoolikul tuli hooti lund. Eile läks sadu üle vihmaks. Ühe päevaga on põllud mustendama hakanud, ilus sile jäätee aga kadunud. Täna kell 11 oli Tartus 3,5 kraadi sooja, sadas vihma. Poole nelja ajal oli sooja 4,2 kraadi, vihma enam ei tulnud. Käisin tiiru linnas, tänavad on räpased ja märjad, põõsaste all otsivad pulstis varblased süüa.
14. märts, reede. Eile oli üle hulga aja see päev, mil meil hommikul ei õnnestunud autoga linna pääseda. Eelmisel õhtul põhjatuulega alanud lumesadu ja tuisk kasvatasid märja lume hanged kohati põlvekõrguseks. Olukord oli eriti hull just meie kandis, aga kuuldavasti pääses ka Kirbuorust läbi suure vaevaga. Meie jäime kõhu peale kinni juba vana kase jäänuste juures. Vähese kaevamise järel õnnestus ots ringi pöörata ja koju tagasi sõita.
17. märts, esmaspäev. Oskasin garaaživõtme kuhugi sokutada või päris ära kaotada. Mälu teeb viimasel ajal muret. Laupäeval oli tõeliselt ilus kevadilm, kraad tõusis viie pügalani, aga päikese käes tuulevaikses kohas oli päris soe. Kütsin üle hulga aja sauna. Eile oli pilvisem ja jahedam. Igasuguseid linde on ilmunud. Märkasin rohevinte ja kuldnokki või rästaid, mine tea. Ühele oleksin pealegi astunud, oli teine kadakapõõsas peidus ja häälitses tasa. Kui oksad kõrvale lükkasin, lendas minema. Kuldnokasuurune lind, aga üleni must nagu musträstas. Täna on pilvine, aeg-ajalt piilub siiski päike. Sooja on veidi üle kolme kraadi. Ju kevad ikka tuleb.
21. märts, reede. Eile oli masendavalt külm päev. Vali tuul puhus põhjast ja kraad näitas – 6. Täna hommikuks oli tuul raugenud, külma – 11. Päeva jooksul soojenes õhk – 2,5 kraadini.
23. märts, pühapäev. Nüüd on kuldnokad kindlalt kohal. Ja üks pirakas hallrästas sõi õunapuu all mulluste õunade jäänuseid. Loopisin kõikjale laiali toast toodud viletsamaid õunu, söögu. Täna oli 7 kraadi sooja, kahjuks kiskus ilm pärastlõunal pilve.

2004
6. märts 2004, laupäev. Kolm päeva on püsinud ilusad märtsiilmad – päeval paistab päike, öösel langeb kraad alla kümne külmapügala. Kuu algas tuule ja tuisuga, kolmapäeva õhtul sain suurivaevu koju, õues olid hanged kohati poolde säärde. Nüüd näib kevad jälle lähedal olevat. Linnud pistavad päevas nahka paki päevalilleseemneid. Peamiselt on need rohevindid, kes hulgakesi õunapuu otsas istuvad ja oma söögimaja juurde lendamise järjekorda ootavad. Isegi nurmkanad käivad neljakesi söögimaja alla pudisenud teri nokkimas.
21. märts, pühapäev. Vahepeal oli ilm päris kevadine, reedel näiteks tõusis kraad juba + 10 pügalani. Reede hommikul kuulsime ka esimesi lõokesi. Laupäev, Manni sünnipäev ja pööripäev oli aga väga vihmane. Lumi oli küll enamasti läinud ja hommikul, kui veel ei sadanud, laulsid ka lõokesed. Tänane hommik algas paksu lörtsisajuga, mis pikapeale vihmaks üle läks. Maa on siiski valgevõitu. Tänavu pole kuldnokki ja rästaid veel näha. Väga tahaks, et vastik porine aeg kiiremini otsa saaks ja päris kevad algaks.
24. märts, kolmapäev. Kui eile õhtul koju jõudsime, tervitas meid kaseladvast kaks kuldnokavilet. Ja täna hommikul kostis põllult kiivitajate hääli. Ilm on päeval 5 – 6 kraadi soe, öösiti langeb temperatuur nulli või alla selle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar