laupäev, 28. veebruar 2009

Tuisk ja õhuke riik


Tänased plaanid lõi segamini ootamatu tuisuilm. Muidugi tuleb maal elades mõningasteks üllatusteks valmis olla, kuid siiski ei peaks iga harilikust veidi tugevam lumesadu või tuulepuhang elektrit minema viima. Ent täna juhtus järjekordselt nii, et ärkad kella kuue paiku ja avastad, et vool on vahepeal traatidest jalga lasknud. Sedalaadi üllatused ei lase täielikult nautida isegi kogu õues toimuvat ilu, vaid panevad kiruma ja küsima, kas tõesti pole võimalik midagi ette võtta sagedaste elektrikatkestuste vastu. Õnneks pole talvel kuulda jaburaid plaane naastrehvide või maasturite maksustamisest, küllap on poliitikutel siiski veidi aimu lumistest või jäistest maateedest, kus liikudes on praeguse õhukese riigi ajal mõlemad hädavajalikud. Aga paraku on nende mälu lühike, sest tarvitseb vaid lumel sulada, kui jälle keegi mõttehiiglane pakub välja mõne sedalaadi kava riigikassasse lisaraha saamiseks.


Öö jooksul on juurde tulnud ca 10-15 cm uut lund, sadu jätkub ja tuisk lisab hangedele veelgi sügavust. Seega otsustasin tänasest linnaskäigust loobuda. Ehk oleksin kuidagi tuisuvaaludest läbigi pressinud, aga ei näe sellisel pingutusel suurt mõtet. Ei sotside valimiseelne debatt ülikooli raamatukogus ega sisustusmess pole sellised põhjused, mis sunniksid täna kodust lahkuma. Parem nautida sooja tuba, ilusaid vaateid ja parandada tervist. Elekter on ka tagasi, ega ma muidu saaks blogi kirjutada.


Eelmisest sügisest muutis kokkuhoid või kaval äriplaan ajalooks tööpäeviti sõitnud õhtused Villemi bussid. Nüüd on meie kandis nii, et hommikul üheksaks saab ühistranspordiga linna küll, aga õhtul tagasi mitte enne reedet. Ma ei tea, kuidas liiguvad need, kes käivad linnas tööl, kuid kellel autot pole. Isegi tähitud kirjadele ja postiga saadetud raamatutele tuleb linna järele sõita, hea veel, et Tartu postikeskusesse, mitte näiteks Tallinna. Vald soetas küll uue bussi ja teeb iga päev sellega mitu ringi, et lapsed pääseks kooli ja rahvas vallamajja, aga kui omavalitsuste vahendeid kärbitakse, siis ei jõua kollane busski viimaks enam sõita. Mäletan aegu, kui ähvardati maapiirkondade postiteenuseid ülepea kallimalt maksustada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar