laupäev, 5. september 2009

Seentest ja suvesoojast


Käisin seenel, sain korvitäie riisikaid (kase-, tava-, männi- ja tõmmuriisikad), mõned pilvikud ja paar puravikku ka sekka. Enne, kui tuli pähe pilti teha, sai osa seeni juba ära puhastatud. Mets oli üpris niiske, kuid parajasti ei sadanud. Seega said ainult jalad märjaks. Põdrakärbsed juba tüütasid. Eks näis, kui kaua soojad ilmad veel kestavad. Üheksa aasta eest kirjutasin päevikusse:

"8. september (2000), reede. Öökülmad on jälle käes. Juba ööl vastu kolmapäeva langes kraad maapinnal alla nulli ja külm näpistas kõrvitsate lehti. Järgmisel ööl oli vist ka nulli ringis, aga eile läks külmemaks. Õnneks jõudsin kõik kõrvitsad (kokku 17, mõned oma 15 kg rasked) tuppa kanda. Tomatid-kurgid korjasin ka ära, nüüd on paar kasti rohelisi tomatipunne täis, mõned kausid peale selle. Teine öökülm võttis ära kurgitaimed, tomatitel polnud veel häda. Aga täna hommikul oli muru esimest korda hallakirmetisega kaetud. Head on selles ehk niipalju, et rohi ei voha enam kasvada ja niitmise vaeva jääb vähemaks. Muuseas pole 6. september kõige varasem öökülm meie Kamsul elamise ajal. Esimese suve esimene hall oli 4. septembril. Ja tuli see pärast eriti vihmast ja külma suve. Tänavune suvi oli küll suhteliselt pilvine ja vihmane, aga soe. Mitte nii, et jaanilaupäeval näitab kraad vaid 11 pügalat. Muuseas on ilm juba pikalt üsna kuiv püsinud. Jahenemise tõttu hakkasime enam-vähem iga päev katelt kütma ka. Suure toa ahjus teeme esialgu tuld vaid paaril korral nädalas. Homme tuleb õunu ja kreeke korjata, mahla pressida (kõik 3-liitrised purgid on juba õunamahla täis, paar pudelit ka, kokku 89 liitrit. Aga suurem osa õunu on veel puus. Mõtlesin natuke koduveini teha, aga kääritustorusid pole kusagilt saada, suur 20-liitrine pudel läks ka pestes märkamatult katki. Ostsin küll ühe kümneliitrise pudeli asemele, ent see on ju nii väike – kolm pangetäit õunu mahlaks teha ja ongi täis."

2003. aastal olid esimesed miinuskraadid Kamsul juba 3. septembri ööl, aga on olnud aastaid, kus veel oktoobris muru niitsin või aiamaalt tomateid korjasin. Hall võib seega varsti üllatada, ent võib ka meist esialgu mööda minna. Igatahes sai täna katla all veidi tuld tehtud, et elamine väga rõskeks ei läheks. Homme on ehk mahti natuke õunamahla pressida, tänavu pole seda veel üldse tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar