pühapäev, 19. aprill 2009

Sammud




Eesti kevad astub tasase sammuga. Mõnikord tundub meile, et need sammud on liiga lühikesed, ent kevadet ei mõjuta meie arvamused. Teda ei kõiguta ükski reklaam, odavmüük ega lõunamaa film, mida eeskujuks võttes meilgi kiputakse liiga vara õue vaid t-särgi ja lühikeste pükste väel. Kevadet ei huvita isegi meteoroloogide arvamused, kes just kevadeti kipuvad optimistlikke prognoose tegema. Ent kevade sammud on reaalsed, tuleb osata ja tahta näha ka siis, kui ulub vinge tuul ning sooja vaid mõni kraad. Ja mitte kõik need sammud pole meeldivad. Näiteks tegelesime täna igakevadise uputuse likvideerimisega ja pumpasime vett keldrist välja. Mõnel aastal on seda keldri põrandal vaid paarkümmend sentimeetrit, kuid tänavu oma meeter ja kakskümmend. Kuigi lasin uue veepumba kõrgele alusele paigutada, ulatus vesi siiski selleni. Alloleva pildi tegemise ajaks oli vesi juba oma 15 cm alanenud.



Keldri enam-vähem tühjaks pumpamine võttis mitu tundi, kogu see aeg kaardus saunatiigi kohal uhke veejuga.



Muidugi ei pidanud kogu pumpamise aja jälgima, kuidas vesi pikkamööda alaneb. Sel ajal sai õues lehti riisuda, mutimullahunnikuid laiali ajada ja muud vajalikku teha. Pärast oli aega vaadata ka kevade edenemist.



Värdenelas on igal aastal esimene, kes riskib lehed pungadest välja saata. Siiski teeb ta seda ettevaatlikult, sest hiirekõrvad püsivad mitu nädalat. Muidu tore põõsas, aga ajab hirmsasti juurevõsusid ning võib paari aasta jooksul madalaks tihnikuks muuta kogu aia.



Hüatsindid sirutuvad kindlameelselt oma priskeid kehi päikese poole. Juba on lehtede kaisus märgata õisikuid.



Häbelikud kevadkrookused kasvavad otse keset muru. Eile neid veel polnud, täna aga tervitavad maailma oma siniste õitega.



Tsillad, mis Tartu kalmistud ja Toomemäe nõlvad sinetama panevad, polegi Kamsul väga laialt levinud. Siin-seal peenarde servis võib neid siiski leida.



Tulbid, kuigi peent välismaist päritolu, on varases kasvujärgus nagu toekad talumehed, kes ilma trotsides kambakesi põllul seisavad.



Nartsissid tõusevad tiheda rindena, nii on vist julgem.



See kokku ongi kevad, mis üha edeneb. Ole vaid mees ning jõua oma tööde-toimetustega talle järele!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar