pühapäev, 4. detsember 2011

Reisimõtted teise advendi õhtul

Eelmine, kahe nädala eest tehtud postitus kannab nime "Enne esimest lund". Siis oli tunne, et kohe-kohe läheb maa valgeks. Aga lund pole tänaseni. Vahepeal tundus juba, et kevad hakkab tulema. Aga nüüd, pärast mitmeid tuuliseid päevi, kaldub ilm vist pikkamööda talve poole. Tegelikult ma ei igatsegi lund nii väga. Aga oleks tore küll, kui jõulude ajal ei oleks maa must ega ladistaks vihma.

Nagu mullu, hakkab ka tänavu pimedal ajal järjest rohkem tõmbama lõunasse ja mägedesse. Kirjutasin juba Sonamile ja küsisin hinnapakkumist Ladakhi matkaks. 2008. aasta reisi muljed on tänaseni eredalt meeles, nüüd tahaks vaadata paiku, kuhu autoga ligi ei pääse. Esialgne marsruudivalik jäi pidama kahe nädala pikkusel matkal Lamayurust Markha ja Rupshu orgude kaudu Sangthasse, sealt maanteele ja autoga Manalisse, et külastada Kullu orus paika, kuhu Roerichid omal ajal rajasid Urusvati instituudi ning kus Nikolai Roerich suri 13. detsembril 1947 ja tuhastati paar päeva hiljem. Aeg oleks juuli või august, aga praegu on kõik veel lahtine. Igatahes vastas Sonam, et sellise reisi eest tahaks ta juhul, kui grupp on vähemalt neli inimest suur, ca 900 EUR inimese kohta. Hind sisaldaks ka lennupileti Delhi - Leh ja bussisõidu Manalist tagasi Delhisse, kõik hotellid, kõik söögikorrad matka ajal, muulad, kokad, varustuse (telgid, madratsid jne), džiibisõidu, kõik rahvusparkide ja kloostrite külastamise tasud jne. On öeldud, et hind ei sisalda a) rahvusvahelisi lende, b) viisat, c) reisikindlustust, d) karastus- ja alkoholseid jooke, e) jootrahasid, f) kulusid, mis seostuvad lendude või kogu reisi tühistamisega. Kõik muu peaks seega olema hinna sees. Polegi hirmus kallis ja ilmselt saaks hinda veel odavamaks, kui grupp oleks suurem. Matk oleks raskuselt mõõdukas, sest kuigi tuleb ületada üks ca 5200 m kõrgune kuru ja paar 4700 meetri kõrgust kuru lisaks, tuleb arvestada, et lähtekõrgus on siiski 3400 meetrit ja kõrgorud üsna avarad ja lamedad, kurudele tõus ja laskumine lauged. Enne matka oleks piisavalt aega Lehis ringi vaadata, aklimatiseeruda ja ümbruskonna vägevamaid kloostreid külastada, mis on samuti hinna sees ühes transpordiga. Kogu reisi pikkuseks koos sinna- ja tagasilennuga kujuneks 25 päeva. Kui on huvilisi, andke julgesti teada. Mida varem lennupiletid ära osta, seda odavamalt saab. Homme õhtuni müüb Finnair näiteks Tallinn-Delhi edasitagasi pileteid 464 EURi eest. Ehk tuleb ka hiljem soodsaid pakkumisi.

Kõndisin täna köhast ja haiglasest enesetundest hoolimata natuke väljas ja tegin mõned pildid. Aparaadi sensoril on mingi udune laik, mis ilmutab ennast pildi vasakus ülanurgas, õhuga puhumine asja ei parandanud, tuli Photoshopiga korrigeerida. Vaatasin järele, et see laik ilmus vaevumärgatavalt juba septembri lõpus. Nüüdki pole seda alati märgata. Tuleb aparaat spetsialistide kätte puhastada viia.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar