reede, 26. märts 2010

Heno Sarve mälestuseks

Umbes samal ajal, kui kuus tsurakest alustasid 15. märtsi hommikul pikka retke Udmurdimaale, läks teele, mille pikkust ükski siin ilmas kõndija ei tea, nende kaaslane ja sõber Heno Sarv. Teate Heno lahkumisest saime üsna peale Tartust välja sõitmist ja muidugi andis see häälestuse kogu meie reisile. Laulsime palju neid laule, mida Heno oli laulnud, meenutasime mitmesuguseid temaga seotud juhtumusi, panime tema mälestuseks kirikutesse küünlaid ja võtsime viina. Selles vaimus tuletasin meelde ka oma esimest Udmurdimaa ekspeditsiooni 1980. aasta juulis, kus töötasin koos Henoga. Mõtteline ring saigi täis Varklet-Bodja külas, mida nüüd pooleks tunniks vaatama sõitsime ja kus 1980. aastal mõned päevad filmisime. Järgnevalt valik pilte neist ja veel varasematest aegadest. Need, keda me mäletame, jäävad meiega. Ka läbi halli aja.


Sain Henoga tuttavaks 1977. aastal Tallinnfilmis "Linnutee tuulte" filmi meeskonnas töötades. Tema oli Lennart Mere, mina operaatorite assistent. Meie esimene ühine reis viis Vadjamaale. See pilt ongi tehtud Vadjamaal ajavahemikus 15.-18. mai 1977.


1980. aasta märtsis Vepsamaal. Siis töötasime Etnograafiamuuseumis, Heno teadurina, mina filmimehena.


Varklet-Bodjas 1980. aasta juulis. Parteibossi lõtva käeviibutust õnnestus Henol üsna hästi matkida.


Varklet-Bodjas 1980. aasta juulis.


Kuzebajevos 1980. aasta juulis.


Kuzebajevos 1980. aasta juulis. Sõidame palvuspaiku filmima.


1980. aasta juuli. Heno koos fotograaf Priit Härmasega Kuzebajevo suure palvekoja lähedal palvuse algust ootamas. Nüüd on mõlemad sealpoolsed mehed.


Burdenko tänaval (nüüd Veski) Tartus tõenäoliselt 1982. aasta kevadel.

4 kommentaari:

  1. Suur tänu piltide eest, mida mul isast veel polnud!

    VastaKustuta
  2. Ilusad pildid!
    Viimase pildi aasta on küll pigem 1986 või 1987. Tegemist on maiparaadi ettevalmistutega ERM-i ees ja seal olid Henoga kaasas ka Pihel ja Tuul (ühe lokkis pea paistab vasakul allääres), kelle sünniaasta on 1984. Paraadile minnes pidid nad vähemalt 2-3 aastased olema.

    VastaKustuta
  3. 6hupalli & zaporožetsiga pilt on raudselt akadeemia tänav. kaskede tagant paistab tartu rahumajake.

    VastaKustuta