neljapäev, 15. märts 2012

Taas Rooma

12. märts, teisipäev. Teine päev Roomas, Trevi purskkaev, Pantheon, Santa Maria supra Minerva, Kapitoolium, Forumid, Palatinum. Kuus tundi vana Rooma tähetolmu. Ilm juhtus olema ilus, hästi komponeeritud pilveribadega, mis sobisid nii Via dei Fori Imperiali fašistliku hiilguse kui Foro Romano marmorrõivastest alasti kistud varemetega. Oh vesta, Vestaneitsi...

Vestaneitsist luuletas vist Priidu Beier. Mul tuleb aga jälle nentida, et varemed tekitavad vaid siis tundeid, kui moodustavad koos pilvedega meeleolukaid vaateid. Ma ei saa pilvi käskida, kuid olen alati tänulik, kui taevas pole ühtlaselt hall või sinime. Roomas olid täna eriti meeleolukad pilved, paremaid oleks raske olnud välja mõelda. Kui mitte arvestada võimsate loojangutaeva mängudega, mis siin ei pruugigi nii vägevad näida. Keiserlike foorumite tee lõikab foorumitest läbi kui nuga võist. Ja mitte pikitelge mööda või risti, vaid väikese nurga all. Kelle käed seda suunasid? Kas kujutas Mussolini ette vaid seda, kui uhke on sel teel paraade korraldada? Iga keiser püüdis jätta oma jälje Rooma kehasse. Uued paleed rajati vanadele paleedele või nende kõrvale. Pärast ehitati vanade templite otsa kirikuid, kasutades igal pool saada olevat vana marmorit. Paganlikud hooned kisti paljaks ning ehiti nende sulgedega uusi ehitisi. Paavstid lasid raiuda oma nimed triumfikaartele ja sammastele.

Kuid mis on minul asja selle võõra maa kommetega. Jalutan rahulikult Foorumi varemete vahel, uitan Palatinumi keiserlikes varemetes. Kõige rohkem meeldivad mulle siin piiniad ja pilved. Ma ei suuda silme ette manada Rooma muistset hiilgust, isegi kaamera ees kõneldes jätab see mind ükskõikseks. Mazzano kitsad tänavad on palju kodusemad.


Palatinumil
ühe endise maailma
müürijuppide vahel
suudlevad paarid

uued piiniad
vahimeestena valvel
ammunärtsinud hiilguse
kurbade märkide kohal

Livia maja
seinamaalingu katkeid
vaatavad barbarid
räägivad ilust

astu ometi edasi
sküütia avarusi
sinisilmade taga
välgutav mees

võib-olla avaneb sinu
kõhetu selja taga
tõeline uks
mida ammu otsinud olen




























Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar