kolmapäev, 25. märts 2015

Vassilissa ootab kevadet


Mullu oktoobris pärast laeva väljatõstmist.

Ootus on suurem kui kevade edenemine. Pärast paari nädala tagust kuivanud kreegipuude langetamise ja tükeldamise aktsiooni liigun küll vasakut jalga longates, kuid tahan ikkagi, et ilm läheks sedavõrd soojaks, et saaks laeva juures toimetama hakata. Väga suuri asju seal vast teha polegi, kõigest tavapärased põhja puhastamise ja värvimise tööd. Rauast kiil muidugi roostetab jälle mõnest kohast, kuid selle haljaks nühkimine ja kruntimine võtab loetud tunnid. Siiski on lood teisiti, kui mullu. Sügisel sai mast maha võetud, nüüd tuleb enne selle püsti panemist vahetada vaieritest vallid düneema otste vastu ja hankida mastitoppi uus vindeks. Mõtlesin igaks juhuks välja vahetada ka talrepid. Radaripeegeldi tuleks ka enne masti ülespanemist parduuni või ahterstaagi külge sättida. Uus 100% genua on tellitud, loodetavasti saab selle enne suve kätte, uus viiehobujõuline Honda päramootor vana ja raske kümnese masina asemele peaks Tartusse jõudma juba õige pea. Vassilissa jaoks oli 45 - 46 kilo kaaluv mootor liiga raske ja ega võimsustki nii palju tarvis läinud. Viiene päramootor kaalub oma 17 kilo vähem, see on suur asi, kui on vaja mootorit vees olevalt laevalt maha tõsta ja kaldale kanda või vastupidi, kütusekulu on ka väiksem. Üldse tahaks enamasti purjede abil liikuda, mitte mootorit põristada. Klassivend Jaanus Nõgisto, keda meremessil kohtasin, soovitas 3,5 hj mootor võtta. Tegelikult piisaks vist sellestki, aga vastava võimsusega päramootorid on ainult Mercuri’l. Paraku pole Tartus selle firma mootorite teenindust.

Kui veel meremessist rääkida, siis olen selles veidi pettunud. Liiga palju oli seal paate ja kaatreid, liiga vähe varustust. Mitte ühtki otsa- või purjefirmat, kellega kaupa teha. Instrumentide poole pealt oleksin tahtnud lisaks Simradile, Lowrance’ile ja Raymarine’le näha ka Nexus Marine’t. Vassilissa tarvis sain messilt vaid Lowrance'i GPS-i ja DSC võimekusega käsiraadio, Mare ka Marine Pool’i purjetamisrõivad. Raadioloa taotluse saatsin üleeile ära, eile taheti selle eest juba riigilõivu.

Kui ilm vähegi soodne, tuleks sel nädalavahetusel Pärnus käia ja Vassilissa talvekatte alt vabastada. Spinnakerpoomi peaks koju tooma, et seda veidi sättida. Purjed, madratsid, padjad ja otsad on nagunii Kamsul kuivas toas olnud kogu talve. Värvimise kallale ei tasu asuda enne, kui väljas on vähemalt kümme kraadi sooja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar